Mountainbike wielmaat 26, 27.5 of 29 inch mountainbike kopen?

Thumbnail in

Mountainbikes zijn er in meerdere wielmaten. Zo is er de 26 inch, 27.5 inch en 29 inch mountainbike te koop. Deze wielmaten geven de hoogte van het wiel aan, iedere wielhoogte heeft een eigen rijgedrag en komt bij verschillende activiteiten tot zijn recht. Ga je een mountainbike kopen, lees dan deze tips, zo kies je een mountainbike die past bij waar en hoe jij gaat rijden. 

26 inch mountainbike kopen

De 26 inch mountainbike is traditioneel gezien misschien de meest voorkomende. Toen de mountainbike in het zonnige en heuvelachtige California ontwikkeld werd door een groep enthousiastelingen die op beachcruisers de natuur in gingen, hadden deze fietsen 26 inch wielen.

Voordelen 26 inch mountainbike: 

 • Deze relatief kleine en lichte wielen hebben het voordeel dat ze snel zijn in accelereren
 • 26 inch wielen kunnen door de kleine omtrek veel kracht aan
 • Direct stuurgedrag en een goede handeling, handig voor een bochtig parcours

nadeel 26 inch mountainbike: 

 • Een nadeel van 26 inch wielen is het minder opvangen van kuilen in de weg of wortels wanneer je gaat mountainbiken in het bos

wil je een 26 inch mountainbike kopen, bedenk dan goed waar je deze voor gaat gebruiken. Is je antwoord lange ritten maken over relatief vlakke wegen en paden, dan je misschien beter een grotere wielmaat nemen. Ook is onze tip om 26 inch mountainbike met verende voorvork te nemen. Dit maakt de rit al een stuk comfortabeler!

27.5 inch mountainbike kopen

De 27.5 inch mountainbike wordt ook wel de 650B mountainbike genoemd. Deze wielmaat is de tussenmaat tussen 26 inch en 29 inch en moet een ideale middenweg zijn.

Voordelen 27.5 inch mountainbike:

 • Je hebt de snelle acceleratie en stuureigenschappen van de 26 inch wielen
 • Meer comfort dan 29 inch wielen op kuilen, stenen, wortels en andere oneffenheden
 • Goed snelheid mee te maken

Nadeel 27.5 inch mountainbike:

 • Voor de beginnende mountainbiker zijn er eigenlijk maar weinig nadelen aan een 27.5/650B mountainbike

De 27.5 inch is een wielmaat die nog niet zo heel lang geleden opgekomen is, maar enorm populair is geworden. Hier bij FietsenMagazijn vind je veel van onze mountainbikes met 27.5 inch wielen. Deze zijn de ideal opstapper om te beginnen met mountainbiken. Bovendien zijn voor de Nederlandse mountainbike routes deze fietsen erg geschikt.

29 inch mountainbike kopen

De 29 inch mountainbike is het andere uiterste van de 26 inch. De grote 29 inch wielen vangen veel oneffenheden op. Door de grotere omtrek is er een groter contactvlak met de ondergrond wat meer grip biedt. Alhoewel je voor meer grip ook onze fatbikes kunt bekijken, deze komen hieronder aan bod. Een 29er is bijvoorbeeld meer geschikt voor een marathon of langere afstand fietsen.

Voordelen 29 inch mountainbike:

 • Comfortabel en door groter contactvlak meer grip
 • Meer snelheid te halen
 • Makkelijk met klimmen door meer grip en veiliger met afdalen doordat je minder snel over de kop gaat

Nadelen 29 inch mountainbike:

 • Minder directe stuureigenschappen als de 26 of 27.5 inch mountainbike
 • Vaak een kortere vering in de voorvork in verband met de al grotere wielen
 • Minder snelle acceleratie 
 • In de regel een zwaardere fiets

De 29 inch mountainbike is zeer geschikt voor rijden in de bergen of voor langere afstanden, echter op een parcour met veel bochten waarbij direct sturen en snel optrekken en remmen gewenst is zal de 29 inch het af moeten leggen tegen de 26 of 27.5 inch mountainbike.

Fatbike kopen

Een relatief nieuw type mountainbike is de fatbike. De fatbike is ontwikkeld om extreme grip te bieden. De banden zijn extreem breed waardoor een heel veel contact met de ondergrond is. In onderstaand artikel vertellen we je graag meer over de fatbike.

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Enter your search & hit enter