5 redenen om te fietsen voor je gezondheid

Thumbnail in ,

Dat fietsen gezond is, dat wist je al. Maar waarom is het zo gezond? En waarom zei eigenlijk iedereen regelmatig de fiets moeten pakken? We leggen het graag aan je uit in deze 5 redenen.

1. Fietsen tegen overgewicht en diabetes

Door te fietsen verbrand je vet, dit is ongeveer 500kcal per uur bij recreatief fietsen en licht hoger bij sportief fietsen. Hierdoor kan je afvallen en kan overgewicht tegen gegaan worden. Er is echter nog een belangrijk proces wat fietsen teweeg brengt, wat “minder eten” niet doet. Door te fietsen gebruiken je spieren meer suiker. Ze nemen insuline op en herstellen de energiehuishouding.  Een half uur fietsen verband al vet! 

2. Met fietsen trap je niet alleen je ketting rond maar pomp je ook je bloed door je lichaam

Als je fiets is je hele lichaam bezig. Zo lijkt het misschien niet, zul je denken, het zijn mijn benen die het werk doen. Maar voel tijdens het fietsen maar een aan je buik, je zal merken dat je buikspieren continu bezig zijn. Op een sportieve fiets zoals een mountainbike, trekking fiets of racefiets is dit effect nog veel sterker. Ook de spieren in je armen, rug en schouders zijn steeds in beweging. Door al deze beweging gaat je bloedsomloop goed op gang komen. Afvalstoffen in het bloed worden beter afgevoerd. 

3. Conditie en fietsen

Je conditie is belangrijk, ben jij na traplopen al buiten adem? Of moe en zweterig na een sprintje? Dan fiets je te weinig. Iemand die dagelijks fiets heeft in de regel een uitstekende conditie. 2 á 3 keer in de week een uur fietsen is al voldoende om een goede conditie op te bouwen. Ook hier geldt weer, doe je dit op een mountainbike of racefiets, dan zal het effect beter zijn. Ook kan je op een fiets met versnellingen een zwaardere versnelling kiezen voor een zwaardere training wanneer je conditie eenmaal op pijl is.

4. Stress verminderen met fietsen

Stress is op dit moment een zeer veelvoorkomende “ziekte”. We leven in een drukke, veeleisende maatschappij waarbij we omkomen in de todo lijstjes en alle communicatie. Fietsen helpt om dit even los te laten. Je hoeft maar 1 keer per week op de fiets naar school of werk te gaan om dit effect al te bereiken. Ga je alle 5 de dagen op de fiets naar je werk, dan is de kans op stress al gehalveerd!

5. Fietsen voor de hersenen

Je zou zeggen dat je hersensen op de fiets heerlijk ontspannen zijn en eigenlijk niet veel te doen hebben. Het tegendeel is waar. Tijdens het bewegen verbeterd de plasticiteit van de hersenen en komen er stoffen vrij waar je blij van wordt, zoals endorfine. We noemden eerder al het verbeteren van de bloedsomloop, ook dit is bij je hersenen het geval. Je brein krijgt meer zuurstof waardoor het lichaam makkelijker nieuwe hersencellen kunnen produceren.

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Enter your search & hit enter