Ga je op fietsvakantie? FietsenMagazijn geeft je 7 tips voor een succesvolle en ontspannen fietsvakantie. Voorkom problemen onderweg, wij geven je 5 tips op basis van onze eigen ervaring en ervaring van onze klanten. Zeker wanneer je voor het eerst op een (langere) fietsvakantie gaat is dit artikel zeker de moeite waard om door te nemen.
7 tips voor een fietsvakantie op een rijtje
- Kies de juiste fiets
- Zorg dat je een nieuwe fiets ‘ingefietst’ hebt, voor je aan een langere reis begint
- Begin met een fietsvakantie in de buurt en ga daarna langere tochten maken
- Mooie fietsroutes
- Plan je vakantie en kies fijne slaapplekken
- Neem niet teveel mee op fietsvakantie maar deze belangrijke items mogen niet ontbreken
- Fietsvakantie of fietsen op vakantie, welke vakantie wil je?
Onderstaand gaan we dieper in op alle tips met extra uitleg op basis van ervaringen van onszelf en onze klanten. Heb je een aanvulling? We horen graag van je.
Op fietsvakantie gaan kan heerlijk zijn óf heel erg afzien, veel hangt af van de juiste fiets. Eigenlijk raden wij voor een fietsvakantie altijd een trekking fiets kopen aan. Een trekkingfiets is een combinatie tussen een stadsfiets en een racefiets, toch is de ene trekkingfiets de andere niet. Is je fiets te zwaar dan zul je de kilometers op de duur erg gaan voelen. Is je fiets te licht, dan is met bepakking het onprettig sturen en fiets je erg onstabiel.
Ook de zithouding van de is van belang en dit is een persoonlijke keuze. Sommige mensen fietsen liever op een fiets waar ze rechtop zitten, andere houden juist van licht voorovergebogen fietsen. Ga je een nieuwe trekkingfiets kopen, kies dan een met verstelbaar stuur en verstelbare zadelpen. Hierdoor kan je de fiets helemaal afstellen naar een voor jouw comfortabele houding.
We lopen een aantal punten van de ideale vakantiefiets met je door
- Zadel, zeker niet onbelangrijk, zadelpijn wil je voorkomen. Kies een comfortabel zadel waar je goed aan gewend bent voor je vertrekt
- Frame, het frame van een trekkingfiets dient licht te zijn, maar toch stevig voor voldoende stabiliteit
- Stuur, zoals al genoemd, kies een stuur die je kan stellen en, net als het zadel, kies handvaten, bar-ends of een vlinderstuur voor de ideale zithouding
- Om nog even bij het stuur te blijven, een mobiele telefoon houder voor op de fiets is zeker prettig tegenwoordig
- Banden, hou je banden goed op spanning voor minder rolweerstand en kies niet te dunne banden. Dikkere banden dempen beter en rijden stabieler, maar te dikke banden hebben weer teveel rolweerstand waardoor je harder moet trappen. Ook antilek banden is een keuze, het voordeel mag duidelijk zijn, echter in de regel zijn ze wat zwaarder dan normale fietsbanden. Neem dan wel een reparatiesetje mee!
- Versnellingen maken het fietsen altijd licht en comfortabel, zelfs met zware wind tegen of in de bergen. Een trekkingfiets kopen met veel versnellingen is onze tip. Versnellingen met derailleur bieden in de regel een betere keuze dan naafversnellingen, deze laatste is echter wel prima voor vlakke wegen
- Een fiets met voorvering is bijzonder prettig en raden wij absoluut aan. De vering zal kuilen en hobbels dempen waardoor je minder snel moe wordt en comfortabeler fietst
- Dynamo, een naafdynamo is het prettigst als je al een dynamo wilt, het voordeel is dat je soms ook je apparatuur ermee kunt opladen, echter je moet wel extra trappen voor die energie, en dan is een batterij voor de verlichting en een powerbank die je ’s avonds kan opladen toch prettiger
Elektrische fiets voor fietsvakantie
Een goed idee zeggen wij, een elektrische fiets kopen voor fietsvakantie. Je hebt de voordelen die je normaal ook op fietsvakantie hebt, maar ook dat comfortabele duwtje in de rug als het even tegen zit, met de wind of in heuvelachtige gebieden. Kies bij een elektrische fiets kopen een accu met een actieradius die bij jouw manier van fietsvakantie past. Dus fiets je 100km op een dag, kies dan een accu die dit kan halen.
Je nieuwe trekking fiets ‘infietsen’
Net als schoenen, moet je een nieuwe fiets even ‘infietsen’. Nu denk je ‘infietsen’, dat woord heb ik nog nooit gehoord. En dat klopt, dit woord hebben wij bij FietsenMagazijn zelf bedacht om het belang aan te duiden van goed wennen aan een nieuwe fiets. Op iedere fiets is de zithouding weer anders, de manier waarop je fiets, je voorkeur voor versnellingen etc. Meteen op een nieuwe fiets stappen om een rondje IJsselmeer te doen, is niet aan te raden. Je wilt niet thuiskomen met spierpijn, dus begin rustig met een route van maximaal 20 kilometer te fietsen om aan de fiets te wennen. Maak de routes steeds langer tot je het gevoel hebt dat je fiets helemaal gewend is. Let hierbij ook op hoe je zadel zit, krijg je last van zadelpijn na ongeveer 2 of 3 uur fietsen? Dan kan je beter een ander zadel overwegen. Dit is persoonlijk en zul je echt zelf moeten ervaren om te weten wat jij lekker vindt zitten.
Voor het eerst op fietsvakantie
Ga je voor het eerst op fietsvakantie? Onze tip: ga niet te ver weg. Het mooie van fietsen is dat je voor je ontspanning en voor de natuur, helemaal niet zo ver hoeft te reizen. Een fietstocht naar Bergen aan Zee of Schoorl kan al heerlijk zijn. Of een rondje IJsselmeer. Zorg er ook voor dat je op een dag 40-60km fietst, hierdoor zit je niet de hele dag op de fiets en heb je voldoende ruimte voor ontspanning. Bovendien voorkom je spierpijn en blessures.
Fietsroutes fietsvakantie
Je kan op de fiets stappen en gewoon gaan fietsen, maar iemand die zijn fietsvakantie voorbereid heeft een veel mooiere route. Europa kent prachtige fietsroutes. Fietsvakantie gaat puur om in de natuur te zijn, lekker te fietsen en mooie dorpen en steden onderweg te zien. Als je de juiste fietsroute voor je fietsvakantie kiest, heb je een veel mooiere vakantie! Fietsroutes leiden je langs de mooiste plekken, zijn vaak autoluw.
Plan je vakantie en kies leuke slaapplaatsen
Met een tentje op fietsvakantie en op de bonnefooi een camping op fietsen kan en werd vroeger veel gedaan. Tegenwoordig is het echter slimmer om je reis te plannen om te voorkomen dat een camping vol zit. Plan voor vertrek je route, knip deze route op in kleine stukken die je per dag kan fietsen. Gemiddeld zul je ongeveer 4-6 uur per dag kunnen fietsen en een afstand van 50 tot 100 kilometers kunnen overbruggen. Tip: In bergachtige gebieden kun je beter minder kilometers plannen dan te veel aangezien het een stuk zwaarder fietsen is.
Nu je eenmaal duidelijk hebt waar je ongeveer iedere dag zult komen, is het tijd om slaapplaatsen te zoeken. Tegenwoordig is AirBnB soms goedkoper en prettiger dan een camping. Met name in Italië is onze ervaring dat campings tegen kunnen vallen en ver van de toeristische bestemmingen af liggen. Bovendien hoef je, als je een fietsvakantie met bed & breakfast gaat doen, veel minder spullen mee te nemen. Het is niet alleen je tent die je thuis kan laten, ook slaapzak, matje en kookgerei kunnen mooi thuis blijven.
Niet alleen slaapplaatsen zijn van belang, ook weten waar je onderweg kan eten en drinken of waar een fietsenmaker zit is van belang. Beter goed voorbereid dan onderweg in de problemen.
Lichte bepakking voor fietsvakantie
Dit brengt ons op het volgende punt. Hoe bepakken voor fietsvakantie? Onze tip: pak licht! Beter te weinig mee en onderweg nog iets kopen dan te zwaar bepakt waardoor het fietsen minder plezierig wordt. Zoals hiervoor gezegd zal je veel minder mee hoeven nemen op een fietsvakantie met AirBnB dan wanneer je naar campings gaat.
Fietsvakantie met campings
Wanneer je kies voor kamperen, dan komen bij je bepakking nog flink wat spullen met een totaal gewicht van rond de 10kg. Iedereen die wel eens op fietsvakantie is geweest of op een meerdaagse wandeltocht kan zich goed voorstellen hoe veel dit extra is. Je kan van alle spullen, slaapmatje, slaapzak, tent etc. een lichtgewicht variant kiezen, deze is duurder maar wel een stuk prettiger meenemen. Hou er ook rekening mee dat je eten mee moet nemen, je zal deels onderweg dingen kopen, maar het moet toch allemaal maar mee genomen worden. dit gewicht komt er nog bij.
Fietsvakantie met B&B’s
Ga je met B&B’s op vakantie, dan kan je het gewicht wel onder de 10kg houden.
- Kies voor je kleding lichte items die snel drogen en voldoende warme geven
- Kies lichte fietstassen en bij voorkeur alleen fietstassen aan de bagagedrager achter
- Neem voor toiletspullen kleine verpakkingen mee, dit bespaart enorm veel gewicht
- Hou rekening met het gewicht van water, je moet altijd voldoende water mee nemen, minimaal 2-3 liter per persoon als je in dunbevolkt gebied fietst. Op warme dagen kan dit zelfs meer zijn. Tip: je wilt echt niet zonder water zitten
- Ook voedsel voor onderweg meenemen! Je zal zeker honger gaan krijgen en een banaan of mueslireep is dan geen overbodige luxe. Ook hierbij, fiets je in dunbevolkt gebied, neem wat extra mee
- Regenkleding, het kan altijd regenen onderweg, neem dunne lichte regenkleding mee om niet nat te worden. Neem ook waterdichte tassen mee om apparatuur of andere bagage droog te houden. Dit is vaak voordeliger dan waterdichte fietstassen en werkt net zo goed
- Verbandtrommel, niet iets waar je meteen aan denkt als je enthousiast je tas aan het inpakken bent, maar een ongeluk kan gebeuren. Neem dus een goede verbandtrommel voor jezelf mee én een reparatiesetje voor je fiets!
- Kaart, neem een kaart mee, zowel op je telefoon of gps als een uitgeprinte route waar je, mocht je batterij leeg raken, toch nog de weg mee kunt vinden. Voorkom dat je verdwaald en in het donker nog je route moet vinden
Fietsvakantie of fietsen op vakantie
Tussen een échte fietsvakantie of fietsen op vakantie zit een groot verschil. Misschien heb je bovenstaande artikel gelezen en zul je denken, wacht eens even, ik hou van fietsen maar wil eigenlijk geen lange afstanden fietsen en mijn bagage mee nemen. Misschien heb je niet de conditie of hou je van een andere manier van fietsen zoals mountainbiken. Je kan overwegen om in plaats van op fietsvakantie te gaan, met de auto op pad te gaan en een fiets mee te nemen. Dit kan een mountainbike, racefiets of trekkingfiets zijn. Ook dit is een fijne manier van vrijheid en sporten in de natuur op vakantie.
Op fietsvakantie gaan is deels dezelfde voorbereiding als op een autovakantie of vliegvakantie, maar heeft op sommige vlakken nog net wat meer voorbereiding nodig. Neem de tijd, als je samen gaat, plan de reis dan ook samen, zodat ieder weet hoever er gefietst moet worden en kan inschatten of het nog comfortabel is. Wij van FietsenMagazijn hopen je met dit artikel een flink eind de goede richting op te helpen met onze ervaring en de ervaring van onze klanten. Toch zul je na je vakantie weer nieuwe dingen geleerd hebben en je eigen handigheidjes ontdekken. Heb je een goede tip? Laat het ons weten, zo kunnen wij als fietsers onder elkaar het voor iedereen nog prettiger maken. Wij wensen jou een hele fijne fietsvakantie!