Keiler fietsen was een fabrikant van bakfietsen. Zover bij ons bekend is, is dit bedrijf eind 2019 gestopt met de activiteiten, waardoor reserveonderdelen en garantieaanvragen niet meer afgehandeld worden.

Op deze pagina’s geven we tips voor Keiler eigenaren om langer plezier van je fiets te hebben. Deze tips gelden uiteraard ook voor andere fietsen. Want als een model uit productie gaat, kan het zijn dat voor specifieke onderdelen ook geen vervanging meer mogelijk is. Met name voor bakfietsen en elektrische fietsen is dit een probleem, omdat dezelfde onderdelen bij een volgende fiets regelmatig een upgrade krijgen.

 1. Onderhoud je fiets goed. Wanneer reserveonderdelen niet meer te krijgen zijn, bestaat de kans dat je fiets stil komt te staan als ook maar het kleinste onderdeeltje niet meer werkt. 
 2. Laat je fiets minimaal 2 keer per jaar onderhouden. Geef ook bij je fietsenmaker aan dat reserveonderdelen niet meer te krijgen zijn en dat hij dus ook niet slijtende onderdelen tijdens de servicebeurt bekijkt.
 3. Is het wel zo slim om een tweedehands Keiler bakfiets over te nemen, of om in een veiling een van de laatste nieuwe exemplaren te kopen? Denk hierover na voor je tot aanschaf over gaat.
 4. Heb je een elektrische bakfiets? Controleer dan alle elektrische onderdelen regelmatig. Zit er bijvoorbeeld een scheurtje in het display? Wanneer deze kapot gaat, is deze vaak niet te vervangen zonder dat vrijwel alle elektronica vervangen dient te worden. Dit zal en dure reparatie zijn!
 5. Kijk de trapsensor na, aangezien deze bij de trappers zit, naast de ketting, kan hier gemakkelijk vuil en vet opkomen. Dit kan een reden zijn dat je elektrische aandrijving niet meer werkt.

Bakfiets onderdelen die aan vervanging toe zijn

Om je bakfiets, en eigenlijk iedere fiets, rijdende te houden, is service belangrijk. Daarnaast zullen er onderdelen zijn die slijten en daarom periodiek vervangen dienen te worden. Hieronder noemen wij de bij ons op dit moment bekende onderdelen die bij een bakfiets, en dus ook bij een Keiler fiets vervangen moeten worden. We werken deze lijst bij op basis van informatie die we krijgen. Is jouw onderdeel nog goed? In de volgende alinea gaan we dieper in op onderhoud.

 1. De regenhuif van bakfietsen is vaak een van de eerste onderdelen die aan vervanging toe is. Kom je een tweedehands of nog nieuw regenhuifje tegen? Of bestel je een nieuwe bakfiets? Dan is informeren voor een extra regenhuifje vaak de moeite waard.
 2. De bakfiets handvaten zijn tevens een onderdeel die, gewoon door het gebruik en door weersinvloeden, na verloop van tijd vervangen moeten worden. Wij krijgen regelmatig voorraad hiervan binnen. Als we voorraad hebben, kun je hier bakfietshandvaten kopen! Ook hierbij geldt dat, wanneer je nog lang op je bakfiets wilt fietsen, een reserveset bestellen zeker aan te raden is.
 3. Remkabel; omdat een bakfiets een Y-remkabel heeft om de voorste wielen te remmen, is dit geen standaard remkabel. De lengte van de kabel is hierbij belangrijk. Dit onderdeel zal ooit een keer vervangen moeten worden. Vraag je fietsenmaker vast om een oogje open te houden voor jouw remkabel en deze vast te laten inkopen wanneer hij er één vindt.
 4. De accu zal, net als de accu van je telefoon, niet voor eeuwig evenveel stroom geven. Nu is een accu op reserve leggen ook niet de ideale uitkomst. Informeer bij een specialist in accu’s naar de mogelijkheden.
 5. De bak van de bakfiets is meestal van hout gemaakt. Zorg ervoor dat deze, nadat je in de regen hebt gefietst, droog wordt. Blijft er water in de bak staan? Boor dan gaatjes zodat het water eruit kan lopen. Werk de gaatjes af met lak om te voorkomen dat vocht via de zijkant in het houd trekt. 
 6. Wordt het hout van de bak kaal, bijvoorbeeld op de plek waar de kinderen in en uitstappen? Werk dit dan bij met lak. 
 7. Moeilijke onderdelen die lastig te vervangen zijn: alle elektronica, denk aan display, bedieningspaneel, trapsensor, controller en de motor zelf. 

Je fiets onderhouden

Zoals genoemd is het onderhouden van je fiets essentieel om er lang plezier van te hebben. Afhankelijk van hoeveel je de fiets gebruikt is een aantal keer per jaar wel aan te raden.

 • Voor de regenhuif is de ritsen regelmatig invetten van belang en daarnaast kun je een cabriospray gebruiken om de huif waterafstotend te houden
 • Voor de bak is het tijdig voorzien van een nieuwe laag lak van belang
 • De ketting en slijtende onderdelen kun je bij de servicebeurt bij de fietsenmaker laten onderhouden.
 • Bewaar je fiets indien mogelijk binnen. Heb je geen plek om de fiets binnen te stallen? Zet hem onder een overkapping of, als dat ook niet lukt, onder een hoes. Uiteraard heeft de eerste optie echt de voorkeur.
 • Hoef je niet weg in de regen? Wacht dan tot het droog is. Iedere regenbui maakt je bakfiets minder mooi.
 • WD40, de smeer- en onderhoudsmiddelen fabrikant is ook jouw beste vriend! Gebruik dit product om metalen onderdelen beschermt te houden. Let wel op: de remmen moeten uiteraard niet vet worden, want dan remmen ze niet meer!
 • Maak je fiets tijdig schoon, en gebruik hiervoor de juiste schoonmaakmiddelen. Probeer altijd eerst op een klein stukje of het geen schade aan de fiets brengt.
 • Kom je reserveonderdelen tegen en ben je van plan je fiets nog lang te gebruiken? Aarzel niet en schaf ze aan. Wanneer je ze nodig hebt, zul je blij zijn dat je de juiste spullen hebt liggen.

De informatie op deze website hebben we samengesteld op basis van informatie van fiets eigenaren en onze ervaring met bakfietsen. We kunnen daarom niet de juistheid of volledigheid van deze lijst garanderen. Deze informatie is enkel informatief bedoeld. We zijn niet verantwoordelijk voor hoe jij jouw fiets onderhoud. Volg hiervoor altijd de specifieke instructies van de fabrikant. Je vindt deze in de handleiding van jouw fiets of op de website van de fabrikant. Heb je een garantiegeval of specifieke vraag? Neem dan contact op met de fabrikant van jouw fiets. Wij kunnen niet optreden als bemiddelaar in geschillen met de fabrikant van jouw fiets.

Bakfiets kopen

Ben je op zoek naar een bakfiets of is jouw Keiler bakfiets aan vervanging toe? Onderstaand tref je een aantal van de bakfietsen die we momenteel in het assortiment hebben. Bekijk hier alle bakfietsen.

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Enter your search & hit enter