Lichte stadsfiets kopen

Een lichte stadsfiets kopen heeft als grote voordeel dat je minder hard hoeft te trappen, en dat daarmee vooruit komen je een stuk makkelijker af gaat. Voor korte afstanden in de binnenstad of in het dorp maakt het gewicht van je fiets minder uit, er is minder wind, de rit is korter en je zit niet zo lang op de fiets. Maar zeker voor langere afstanden is een lichte stadsfiets erg prettig. Waar moet je nu op letten bij een lichte stadsfiets kopen? Bij FietsenMagazijn besteden we er graag tijd aan, om jouw een fiets te bieden, die bij je past. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips waar je op kunt letten. 

Kies een fiets met aluminium frame

Een aluminium frame van je fiets geeft een grote gewichtsbesparing ten opzichte van een stalen frame. En hoewel een stalen frame ouderwetser is, is dit voor onder andere veel omafietsen nog steeds gebruikelijk. Voor transportfietsen, een moderner type fiets, wordt tegenwoordig al wel door veel fabrikanten aluminium gebruikt. Dit is ook nodig aangezien het frame "oversized" is, wat wil zeggen, dikke buizen en stangen. Met stalen frame zou zo'n fiets wel heel zwaar worden.

Fiets met dunne banden ten opzichte van dikke fietsbanden

Hoewel het een trend is, dikke witte of bruine fietsbanden onder je fiets, is het een stuk zwaarder. Je kunt je voorstellen dat al dat rubber best wat weegt. Maar er is nog een reden waarom dikke fietsbanden zwaarder fietsen dan een lichte stadsfiets met dunne banden. Het oppervlak van de band die in contact staat met de weg, is bij een fiets met dikke banden een stuk groter. Wat gebeurt er nu als je fietst? De rolweerstand van de band is een stuk groter. Dus naast het gewicht van de band is de rolweerstand ook een nadeel.

Kies je voor sportiviteit of gemak?

Een vraag die wij altijd aan een klant stellen is de volgende; waar ga je je fiets voor gebruiken? Het antwoord op deze vraag is belangrijk, want kies je voor sportiviteit en wil je echt een lichte stadsfiets, dan kun je beter geen mand of krat op een voordrager monteren, en misschien niet eens een achterdrager of pakjesdrager erop hebben. Zoek je gemak, dan wil je wel graag dit alles. Dus denk er eens over na, hoe ga jij je fiets straks gebruiken? 

  • Als je nu denkt, ik zie mezelf snel een afstand van 15 kilometer of meer per dag afleggen, kijk dan eens voor een lichte, sportieve stadfsfiets.
  • Zie je jezelf eerder door de stad fietsen, een op een fiets met krat op de voordrager, waar je je tas of boodschappen gemakkelijk in kunt gooien, kijk dan eens voor een lichtgewicht, aluminium transportfiets. 
  • Is het antwoord sportiviteit, dan zoek je een ander soort fiets dan iemand die de fiets alleen voor de nodige ritjes gebruikt. Een tourfiets of trekkingfiets zou weleens dé fiets voor jou kunnen zijn

We hopen met deze tips je te helpen in je weg naar een lichte stadfiets kopen, mocht je persoonlijk advies willen? Stuur gemakkelijk een app'je, je kunt ons natuurlijk ook mailen of bellen.